Врътката до Париж (Франция)

И така… напраих си и аз блогъ. Започваме с последните преживявания – едно ходене до Париж. Може някои термини, имена и т.н. да не съм ги написал правилно, пиша ги по памет, не съм франкофон… а в таа страна всички надписи са само на френски, така че … 🙂

Малко информация как стигнахме дотам: WizzAir – билет за двама , отиване и връщане през Буве (80 км) излиза някъде 500 лв. Натиснете всички опции, които има на страницата за резервация – застраховки , web чекиране и на двете летища и т.н. – няма да сбъркате. Проблемът с връщането е, че трябва да хванете автобуса от Париж за Буве в интервала между 5:00 и 5:20 сутринта. По-добре е да сте там в 5 без малко, за да сте сигурни, че ще се качите. Автобусите са няколко, но ако се напълнят тръгват по-рано. Ние взехме такси от хотела и направихме последна нощна разходка. От хотела, който беше от другия край на реката (бул. Араго) до паркинга до хотел Конкорд – по права линия в Google earth е 4,5 км излиза 20 EU с начална такса 8 и нещо. Сигурно има и по-евтини таксита, но това беше чисто нов Мерцедес (викаха ни го от хотела) и пътуването беше приятно. Това, което забелязах е многото дизелови мерцедеси и тойота Приус използвани за таксита. Францетата карат главно местна продукция , мини-та, ФИАТ 500, Форд фиеста и Ка. Не засякох повече от 3 корейки, едната от които беше Санта Фе – такси :-). Така и трябва – в Европа европейски коли! Никъде не видях бензиностанции – оказа се, че били вътре в самите жилищни сгради. И така да довършим впечатлението за самото пътуване – WizzAir, въпреки че са супер гадна компания, която променя условията си ежечасно и може да се прецакаш яко с някоя резервация, визирам килограмите на багажа, които ту скачат , ту падат за едни и същи полети, доста тесните им самолети – човек с ръст 1.80 m е трудно да седи 2 часа и половина , колкото трае полетът, все пак досега не са ме разочаровали със закъснения, което всъщност е най-важното при едно пътуване. Но!!! – колцентърът в България е пълен шит, да не говорим, че са го направили и платен – левче на минута като 3 минути слушаш музика докато чакаш някой да вдигне… Трансферите Буве-Париж-Буве стават елементарно стига да си там навреме, за да хванеш автобусите – подраняването е задължително! Единичният билет е 14 EU , автобусът се движи само по магистрала и може да се наспи човек след ранните ставания и на отиване и на връщане. До хотел Конкорд има хилята автобуса и метро. На всички спирки има карти с линиите и връзките с другите линии – направени са като за олигофрени, така че няма как да се объркаш, но трябва да се ходи с 2 карти – една на улиците и една на линиите, ако не си намерите обща такава.. аз поне не намерих, а и не ми се занимаваше… жена ми беше пътеводител 🙂 Линиите са толкова много, че има отделна за метрото, отделно за автобусите, отделно с плетеницата от улици, отделна със забележителностите – най-добре е с лаптоп и Google earth – за другия път ще си нося.

За билети за градски транспорт и музеи ползвахме услугите на PARIS PASS (http://www.parispass.com/). Включени са 60 музея, разходка с лодка, разходка с автобус, черпене с вино и т.н. Моят съвет е да видите най-скъпите дестинации и да ги посетите ако можете първите 1-2 дена, за да избиете цената на PARIS PASS ако ще го ползвате… На мен не ми остана време нито за Версай, нито за виното, но пък се нагледах на други глупости :-). Ще започна с най-интересните места за гледане. Имайте предвид ако ходите пролет-лято, че слънцето залязва доста късно – след 22 ч. и все си мислите, че е ден и имате време за разглеждане… но музеите затварят рано – около 18:00 ч. с някои изключения, но по-надолу ще разбете защо тези, които работят до по-късно така и не си струва да бъдат посещавани :-).

1. Нотр Дам – готина катедралка, строена 200 години, леко прецакана от селската революция, после реставрирана. Вътре не е кой знае какво. Интересното е да се качиш по камбанариите. Стъпалата са доста, но не са високи и не се уморяваш.

Отгоре се разкрива следната гледка, която е използвана в картичките, които се продават наоколо… по-добре се качете и си я направете сами :-).

2. Като сме тръгнали с гледките от високо – следваща дестинация: Триумфалната арка и Шан Елизе. Дотам стигнахме с туристическото автобусче, което спира точно до Нотр Дам.

Гледката отгоре (ако имате PARIS PASS директно отивате и се качвате, не чакате на опашката за билети):

На последната снимка в далечината се вижда Ла Дефенс – новият бизнес парк с новата арка, която е висока почти колкото небостъргачите около нея.

3. По-най бързия начин хващате метрото C1, което ходи към бизнес парка и се озовавате на следното място:

Арката е символ на прозорец към света. За съжаление асансьорите не работеха и не се качихме. За сметка на това точно отсреща е най-големият мол в града, който задължително трябва да се посети. Магазините C&A отново ме изненадаха с добри стоки на промоционални цени :-). Като любител на моловете за мен това беше едно от най-приятните изживявания в Париж. За да ви дам обща представа използвах рибешкото си око, Sigma 8mm f/3.5 – задължителен туристически обектив.

4. Кулата Монпарнас

В края на деня може да се качите и на една друга кула. Работното й време е до 23:00, така че може да се види нощен Париж.

Самата кула представлява следното:

5. Музеите

Като цяло не ме изкефиха. Един, който си заслужава е Гревин – восъчни фигури. Някои са направени добре, други никакви ги няма, но е забавен и може да се убиеш 2 часа :-).

Добър що годе музей е този на френската архитектура, намира се на площад Трукадеро точно до Айфеловата кула. Ето няколко кадъра отвътре.

Ето и още една гледка към куличката. Отпред естетвено я продават във всякакви размери, светеща, свиреща и т.н. :-). Пълно е с пикаещи араби и мангали. На места в центъра си намирисва. Явно арабите не могат да свикнат с оществените тоалетни, които са доста срещани.

Естесвено трябва да се отиде и до Лувъра… а дали трябва да си изгубиш половин ден в него, за да го разгледаш… май не! Ако се чудите защо входът му е пирамида – еми вътре половината инвентар са египетски стоки, които след 20 минути ви се виждат еднакви.. някак си е като на битпазара в Малашевци, където продават наследниците на египтяните – нашите родни цигани подобни пластмасови фигурки :-).

Ако не сте виждали мумифицирана котка или крокодилче – там е мястото.

Следват двата най-известни предмета:

и

Мисля, че истерията около тях е доста. Хората са напълно откачили… сега се сещам , че дочух родна реч наоколо – естесвено нашенци в анцузи цъкаха и търсеха тоалетната :-).

Малко снимки и на самия Лувър и наоколо…

Следващият музей, който става за гледане е Орсей. Там минаваш през скенери, металотърсачи и т.н. Намира се в бивша гара и има доста въздух и добро осветление за разлика от Лувъра. Може да видите Ван Гог и другите подобни мазачи, както и доста други по-добри от тях :-). Там си заслужава. Не съм го снимал отвън, защото бях скапан от ходене, а и не е нещо особено. Гара като гара.. с големи часовници :-).

Ако ви радва да гледате гоблени и колекция на християнска тематика – вашето място е Клюни. Има добра колекция и стъклописи. Мястото е доста приятно, има и градинка за излежаване.

Колекцията на Дамата и еднорогът е перлата на гоблените :-).

И така… единият музей, който работеше всеки ден до 21:00 ч. беше Помпиду – световно известен, приютяващ модерни арт инсталации…

Единият ден , когато минахме покрай него имаше зловеща опашка и … какво да си помисли човек.. сигурно си заслужава. Е не чакахме естествено. Отидохме друг ден и влязохме без да чакаме, но бяхме удивени наистина от съдържанието на тази сграда в този момент. Определено се поинтересувайте какво точно е изложено в момента на вашето посещение. Може да попаднете на следната гледка: изложба на жени творци и техните възгледи за живота :-). Една стая пълна със снимки и статуйки на женски полови органи – това ги влече, това имат, това показват :-). Друга стая с инсталация, наречена My private space … прожекция на гледки от камера във вашето дебело черво :-). И т.н… и т.н…. АртЪ отвсякъде.

Ето ме радостен, че излизам :-).

6. Бивши църкви, затвори и други подобни, които могат да се пропуснат

Нещо, което може би ще ви е интересно е махалото на Фуко, което е представено в няколко църкви и музеи. Намирам го в Панетеона – доста по-голямо сдание, но не чак толкова интересно като това в Рим.

Във Франция както знаем са католици, което за мен си значи сектанти. Едно време явно са имали определено количество вяра и възможности и са построили доста катедрали, които сега са музеи-магазини на сувенири. Една от тези е Сент Чапел или там както се чете. Намира се в двора на съда и затвора. Отново цялостно пребъркване на багажа. Вътре могат да се видят 15-метрови стъклописи.

Дали си струва чакането на опашката? Определено не. Катедралите в западна Европа са толкова стерилни.. явно фактът, че са обърнати на музеи си е казало думата. Същите впечатления добих и в Рим/Ватикана. Влизаш, гледаш, знаеш, че има нещо общо с християнството, но няма дух. Просто хлад и похарчени 5-10 EU за подръжка :-).

В съседство е и самият затвор с килията на Мария Антоанета. Влиза се бързо и се излиза още по-бързо… Консиержри 🙂 … едвам се пише, още по-трудно се изговаря.

Отиваме на хълма Монмартър… Там циганията естествено е на ниво. Площадът с художниците… дрън дрън.

Ако се чудите къде е Мулен Руж…

Кралският дворец… с модерни отрязани колони…

Последния от 7те дни го бях оставил за Айфеловата кула. Наистина най-интересното нещо в целия град. Без майтап.

Като цяло градът си струва да се види. Цялото пътешествие излезе за 2ма около 3000 лв – път (самолет и трансфери), хотел за 80 и няколко EU на нощ – 7 нощувки със закуска (неограничено количество кроасани, франзели, сирене и пиене и т.н.), PARIS PASS – около 300 лв на човек, като вътре има билети за градски транспорт от 1ва до 3та зона… Версай е в четвърта, малко пари за ядене докато си в движение и за най-хубавата френска дума – сувенир :-).

Няма прах и кал. Колите не смърдят. Има задръстване през работните дни – ползвайте метрото! Кроасаните са по 1 EU и определено не си струват. Добре че в хотела имаше колкото искаш за закуска. В буланжериите пробвах 3-4 различни… еми не са кой знае какво, така че ако сте без закуска няма смисъл да си давате парите за кифли.

Ако искате да видите града по-добре отидете за 2 седмици. Не си взимайте PARIS PASS – хората са си го изчислили, че не можеш за 6 дена да видиш всичко включено. Разстоянията са огромни и просто повече 2 смислени неща на ден не можеш да видиш, а средната цена на билет е 10 EU.

Град като град. Цяла средиземноморска Еропа е еднаква. Вече ми е скучна 🙂